Kan ik een Raspberry Pi gebruiken in een zakelijke omgeving?

Apr 07, 2021

De Raspberry Pi, een compacte maar krachtige computer voor algemeen gebruik, is bekend bij IoT-amateurs en professionals. Er is geen gebrek aan zakelijke ideeën voor Raspberry Pi en geïmplementeerde projecten die worden gedeeld op Pi-gerelateerde forums en blogs.

Sinds de lancering in 2012 zijn er meer dan 27 miljoen van deze kleine computers verkocht. Volgens de vader van Raspberry Pi, Eben Upton, werd meer dan de helft ervan gebruikt voor commerciële en industriële doeleinden.

Wil je weten of een Raspberry Pi ook voor jouw bedrijfstoepassing geschikt is? Lees dan in onderstaande blog waar je rekening mee dient te houden. 

Waarom zou ik kiezen voor een Raspberry Pi?

 

Beschikbaarheid en bruikbaarheid.

Raspberry is een kant-en-klaar embedded bord dat je gemakkelijk online kunt kopen. Het enige dat je nodig hebt, is het model kiezen dat het beste aansluit bij je projectvereisten. Wij helpen bij het kiezen van het juiste model en de aanschaf.

Mogelijkheden en schaalbaarheid.

De nieuwste modellen zitten boordevol connectiviteitsopties, GPIO's, SD-kaart, UBS-opties, dus het is mogelijk dat een kant-en-klaar board voldoende is voor een ongecompliceerd project. Tevens zijn ze uitbreidbaar met behulp van extra modules - HAT (hardware attached on top).

Lage prijs en laag energieverbuik

Raspberry Pi-boards variëren in prijs van € 5 tot € 55, afhankelijk van de modelconfiguratie en geheugencapaciteit.
De Raspberry Pi is een energiezuinige computer die hem ideaal maakt voor IoT-ontwikkeling en industriële toepassingen.

Voordelen van het gebruik van Raspberry Pi in zakelijke toepassingen

Er zijn veel voordelen bij het gebruik van Raspberry Pi in het bedrijfsleven. Als kleine computer heeft de Pi alle benodigde componenten om via internet verbinding te maken met de buitenwereld (wifi, bluetooth, ethernet) en verschillende soorten gegevens te verwerken, inclusief video en audio. De nieuwste modellen hebben tot 4GB RAM en een krachtige processor. Het maakt Raspberry Pi een goede keuze voor veel doeleinden, bijvoorbeeld een gateway voor de  sensoren van een gewasbewakingssysteem in de IoT-landbouw of een embedded muziekplayer in de achtergrondmuziekbranche.

Waar moet ik op letten als ik voor Raspberry Pi kies

Ondanks alle voordelen heeft deze hardware verschillende beperkingen en variabelen waarmee je rekening moet houden voordat je de Raspberry Pi gaat gebruiken voor zakelijke toepassingen.

Type: 

Elk bord heeft bijvoorbeeld zijn eigen ontwerp, afmetingen en parameters. Omdat het closed-source hardware is, is dit waar u mee te maken krijgt. Het is mogelijk dat het bord met precies de juiste functionaliteit niet past bij de vereisten voor de vorm of grootte. Of het heeft mogelijk extra verbindingen die je niet nodig hebt en moet verbergen.

Krachtbron: 

Raspberry Pi's worden meestal gevoed door USB- of GPIO-connectoren. Het kan een probleem zijn in een lawaaierige omgeving met een hoog trillingsniveau. Voor een gegevensverwerkingseenheid kan de onderbroken stroomtoevoer leiden tot gegevensverlies.

Leverduur: 

Let op de beschikbaarheidsverplichting voor het model dat je wil gaan gebruiken. Volgens het bedrijfsmodel en de principes van Raspberry Pi zullen de oudere modellen van 2 tot 3+ voorlopig niet verdwijnen en zal het nieuwste 4B-model in ieder geval tot 2026 worden ondersteund. Het komt dus allemaal neer op de levensduur van je systeem. 

Bespreek je project met ons

Overweeg je om IoT-projecten te implementeren met Raspberry Pi? Bij NForza hebben we vaak met dit hardwareplatform gewerkt, dus we kunnen je helpen het beste uit deze technologie te halen en een functioneel en betrouwbaar systeem te bouwen met Raspberry Pi.

Ben je benieuwd wat NForza voor je kan betekenen om meer grip te krijgen op je software ontwikkeling?

Get in touch with our experts now!